Емшекпен емізу апталығы: нені білу керек

Емшек сүті аурудың алдын алудың күшті құралы болып табылады, өйткені оның құрамында балаларды ауру мен өлімнен қорғайтын антиденелер көп. Сондай-ақ, мұндай сүт кішкентай балаларда мидың дамуына ықпал етеді, оларды инфекциялардан қорғайды және семіздік қаупін азайтады. Дәрігерлер кез-келген әлеуметтік-экономикалық жағдайда емшек сүтімен емізу өмір сүру деңгейін жоғарылатады және жаңа туған нәрестелер мен нәрестелердің денсаулығы мен дамуына ұзақ мерзімді пайда әкеледі деп атап өтті.

Босанғаннан кейін “теріге” ұзақ уақыт жанасу, соның ішінде “кенгуру әдісімен” күтім жасау Жаңа туған нәрестенің дене температурасын қалыпқа келтіретінін және жаңа туған нәрестелердің өмір сүру деңгейінің жоғарылауымен байланысты екенін ұмытпаңыз. Жаңа туған нәрестені анасына жақын орналастыру да емшек сүтімен ерте емделуге ықпал етеді, бұл неонатальды өлімді де азайтады.

Мамандар емшек сүтімен емізуді ынталандыру жыл сайын бес жасқа дейінгі балалар арасында 823 мың өлімнің және сүт безі қатерлі ісігінен 20 мың әйел өлімінің алдын алуға көмектеседі деп есептеді. Ғалымдар сонымен қатар ұзақ уақыт бойы ана сүтін алатын балалардың болашақта артық салмақ алу ықтималдығы әлдеқайда төмен екенін анықтады.

Перзентханада басталған нәрестені емізу оның қабырғаларының артында жалғасуы үшін әйел лактацияның сәтті өтуіне көмектесетін кейбір ережелер туралы білуі керек.

* Бірінші талап бойынша тамақтандыру, яғни уақыт пен шектеулер жоқ. Әсіресе, егер бала жалқау сорса, кеудесін сорған кезде жиі ұйықтап кетеді. Егер сіз оны кесте бойынша тамақтандырсаңыз, салмақ жетіспейді, ал анам сүтті азайта бастайды.

* Міндетті түрде түнгі тамақтану, өйткені дәл осы уақытта (түнгі сағат үштен таңғы алтыға дейін) лактацияға жауап беретін пролактин гормоны әсіресе белсенді түрде шығарылады.

* Тек туғаннан 6 айға дейін емізу, мүмкін болса, бөтелкелерді қолданбай. Қосымша тағамдарды тым ерте енгізу баланың жетілмеген ас қорыту жүйесіне жаман әсер етіп қана қоймайды, сонымен қатар лактацияның төмендеуіне әкеледі.

* Нәрестенің кеудесін дұрыс ұстау. Алғашқы күндерден бастап осы қағиданы сақтау және баланы ұстау техникасы автоматты түрде дұрыс орындалғанша түзету өте маңызды.

Қазіргі уақытта ғалымдар баланы емшек сүтімен тамақтандыру жылына аяқталмауы керек, бірақ 2 жасқа дейін жалғастыру керек, бұл баланың денесінің өмір сүру жағдайына бейімделу мүмкіндіктеріне байланысты дейді. Сондай-ақ, босанғаннан кейінгі бірінші сағатта, өте қоректік және дәрумендер мен антиденелерге бай уыз сүті шыққан кезде тамақтандыруды бастау өте маңызды. Уыз сүті-жаңа туған нәрестеге инфекцияларға қарсы алғашқы табиғи егу. Баланы оның талабы бойынша тамақтандыру керек, бірақ күндіз 3 сағаттан аспайтын және түнде 5 сағаттан аспайтын үзілістермен. Егер бала өзін жақсы сезінсе және айына кемінде 500 грамм салмақ қосса, онда ол жеткілікті мөлшерде сүт алады.

Көптеген аналар емшек сүтімен емізу олардың мүмкіндіктерін шектейді, жұмысқа немесе мектепке баруға кедергі келтіреді деп санайды, бірақ бұл мүлдем дұрыс емес. Емшек сүтін сорып, бөлме температурасында 8 сағат, тоңазытқышта 3 күн, мұздатқышта 3 айға дейін сақтауға болады, ал сүт өзінің қасиеттерін жоғалтпайды, сондықтан қажет болса, сүтті балаға қалдыра аласыз.одан біраз уақыт ажырату.

  • admin

    Related Posts

    Рак желудка и печени

    Извините, этот техт доступен только в “Русский”.

    Прошла беседа в общеобразовательной школе №4 для школьников

    Извините, этот техт доступен только в “Русский”.

    Школа здоровья

    Школы здоровья

    • January 31, 2024
    • 248 views
    Школы здоровья

    Организация работы отделения профилактики и социально-психологической помощи

    • January 31, 2024
    • 386 views
    Организация работы отделения профилактики и социально-психологической помощи

    График занятий по Школам здоровья

    • January 31, 2024
    • 269 views
    График занятий по Школам здоровья

    Социально-психологическая помощь

    • July 16, 2021
    • 328 views
    Социально-психологическая помощь

    Скрининговые исследования

    • July 16, 2021
    • 365 views
    Скрининговые исследования