День здорового пищеварения

Дүниежүзілік гастроэнтерологтар ұйымының бастамасымен жыл сайын 29 мамырда Дүниежүзілік салауатты ас қорыту күні атап өтіледі. Бұл күні 1958 жылы Дүниежүзілік гастроэнтерологтар ұйымы өз жарғысын қабылдады.

Дүниежүзілік күннің мақсаты-қоғамның назарын ас қорыту проблемаларына аудару және олармен күресудің тиімді жолдарын іздеу.

50% – дан астам денсаулық жағдайы адамның өмір салтына байланысты, мұнда ең қолайсыз факторлар жаман әдеттер, физикалық белсенділік және дұрыс тамақтанбау болып табылады.

Рационалды тамақтану тұжырымдамасы тамақтану адамға толыққанды белсенді өмір сүруге қажетті барлық компоненттер мен заттарды беруге, осы кезеңді ұзартуға және адам денсаулығын нығайтуға арналған. Рационалды тамақтану адамның жасына, оның қызмет түріне және денсаулық жағдайына байланысты компоненттер бойынша теңдестірілген, өнімдер мен ыдыс-аяқтардың түрлері бойынша толық болуы керек.

Сонымен қатар, соңғы жылдары артық салмақпен күрес үлкен танымалдылыққа ие бола бастады, бұқаралық ақпарат құралдары көбінесе ғылыми негізі жоқ, сонымен қатар денсаулыққа зиянды көптеген теориялар мен әдістердің таралуына ықпал етеді. Егер сіз диетадан белгілі бір тағамдарды алып тастауға негізделген диеталарды соқыр ұстансаңыз, қоректік заттардың жетіспеушілігі пайда болуы мүмкін, органдар мен жүйелердің, соның ішінде ішектің қалыпты функцияларын жүзеге асыру үшін қажетті олардың арақатынасының теңгерімсіздігі пайда болады. Диетаны тағайындаудың медициналық көрсеткіштері әр адамға және нақты жағдайға жеке. Диета емдеу процесінің бөлігі болып табылады, сондықтан оны тексеруден және тексеруден кейін дәрігер тағайындайды.

Дұрыс ас қорыту үшін қажетті дұрыс тамақтану ережелерін ұстануды ұсынамыз!

Салауатты ас қорытудың негізгі принциптері туралы сөйлесейік:

* Түнде тамақтануды тоқтатыңыз.

* “Аш” асқазанға ұйықтау-бұл детоксикация және ішекті тазарту сессиясы, ал кешкі ас түнді өзін-өзі емдеу процедурасына айналдырады. Бұл кешке аштық қажет дегенді білдірмейді.

* Майлы және қуырылған тағамдар мен тәттілерді жеуді тоқтатыңыз! Майлы және қуырылған тағамдар мен тәттілер ішектің жұмысын тежейді. Олардың артық мөлшері ішектің табиғи шырышымен араласып, шлактарға айналады және мүмкін болған жерде жиналады. Бұл сізге майлардан толығымен бас тарту керек дегенді білдірмейді, пайдалы майлардың қалыпты мөлшерін пайдаланыңыз – зәйтүн майында, жаңғақтарда, тұқымдарда және майлы балықтарда (лосось, сардина, жаңа тунец және скумбрия) қанықпаған майлар.

* Көп су ішіңіз. Барлық метаболикалық процестер сулы ортада жүреді. Су организмнен қалдықтарды кетіреді және ас қорытуды реттейді. Судың жетіспеушілігі дененің табиғи тазарту процестерін тежейді және жасушалардың, тіндердің және органдардың үнемі өзін-өзі түзетуіне әкеледі. Токсиндердің көбеюі суды созылмалы “аяқтамайтын” адамдарда кездеседі. Күніне 8-10 стакан таза су ішіңіз (норма салмағы 30 мл/кг) және тәтті шырындар мен содадан бас тартыңыз. Адамдар кейде шөлді аштықпен шатастырады. Бұл дегеніміз, Сіз, сайып келгенде, бар, артық калория, бірақ шын мәнінде Сіздің ағзаға мұқтаж болды үлкен стакане воды. Егер сіз қантты сусындарды жақсы көретін болсаңыз, онда цитрус немесе аздап шырын қосыңыз (жақсырақ жаңа піскен). Жасыл шай ішіңіз, шайға аздап таңқурай немесе шабдалы қосуға болады, бұл оған жағымды дәм береді және калориялары өте аз.

* Тұтас дәнді нан, жоғары сұрыпты макарон, қоңыр күріш(жабайы), бұршақ, жасымық, жаңғақтар, тұқымдар, жемістер мен көкөністер сияқты талшыққа бай (диеталық талшық) тағамдарды жеп қойыңыз. Талшық асқазан-ішек жолдарын токсиндерден тазартудың ерекше қабілетіне ие. Мұның бәрі тамақтың ассимиляциясының негізгі жүктемесі болатын вилланың жұмысын тазартудан және қалпына келтіруден басталады және ішек моторикасының жақсаруымен аяқталады, бұл токсиндердің барлық түрлерінен ағзаның қарқынды босатылуына әкеледі.

Адамдар үшін ас қорыту процесінің бұзылуының салдары-семіздік, метаболикалық бұзылулар, асқазан-ішек жолдарының әртүрлі аурулары: жүрек айнуы, гастрит гастроэзофагеальды рефлюкс ауруы және т. б.

Өзіңізді осы аурулардан қорғаудың негізгі әдісі-гастроэнтерологтар мен диетологтар ұсынған алдын-алу әдістері. Олардың ішінде бірінші кезекте: жаман әдеттерден және отырықшы өмір салтынан бас тарту, физикалық белсенділік, стресстік жағдайларға қарсы күрес және, әрине, режим мен диета.

  • admin

    Related Posts

    Қант диабеті

    № 22 ЖББМ Семинар-тренинг

    Школа здоровья

    Школы здоровья

    • January 31, 2024
    • 153 views
    Школы здоровья

    Организация работы отделения профилактики и социально-психологической помощи

    • January 31, 2024
    • 252 views
    Организация работы отделения профилактики и социально-психологической помощи

    График занятий по Школам здоровья

    • January 31, 2024
    • 153 views
    График занятий по Школам здоровья

    Социально-психологическая помощь

    • July 16, 2021
    • 196 views
    Социально-психологическая помощь

    Скрининговые исследования

    • July 16, 2021
    • 199 views
    Скрининговые исследования