Тұздың зияны туралы

  Біз тұзды шектейміз

Тұздың артық болуы денеде сұйықтықтың сақталуына әкеледі (1 г натрий 200 мл суды сақтайды), бұл жасырын ісінудің пайда болуына әкеледі).Бұл ішкі органдардың жұмысына теріс әсер етеді. Бүйрек және жүрек-тамыр жүйесі ауруларында тұздың артық болуы әсіресе қауіпті.

Негізгі қауіп-қан қысымының жоғарылауы (инсультке толы). Тұздың артық болуынан бауыр мен бүйрек аурулары, атеросклероз пайда болуы мүмкін. Сондай-ақ, натрийдің көп мөлшері кальцийдің шайылуына әкеледі. Бұл сүйектер мен тістердің жұмсаруына қауіп төндіреді.

Көптеген адамдарда бүйрек қандағы артық натрийді жеңе алмайды. Натрий жиналған кезде дене натрийді сұйылту үшін суды ұстайды. Бұл жасушаларды қоршап тұрған сұйықтықтың мөлшерін де, қан ағымындағы қан көлемін де арттырады. Қан көлемінің жоғарылауы жүрекке көбірек жұмыс жасауды және қан тамырларына көбірек қысым жасауды білдіреді.

Күніне қанша тұз жеуге болады

Барлық диетологтар тұзды шектеуге кеңес береді. Өзіміз байқамай, біз бұл өнімді ағзаның қалыпты жұмыс істеуі үшін қажет мөлшерден бірнеше есе көп қолданамыз.

Тұздың тәуліктік мөлшері-5 г (шай қасық). Бірақ көбінесе тамақпен бірге денеге 100 г дейін енеді-бұл 20 есе көп!

Сонымен қатар, сіз тұздан бас тарта алмайсыз: адам ағзасы натрийді сақтай алмайды, ол тек тамақпен бірге келеді. Толық сәтсіздік гипоксия, жүрек нарушағының бұзылуы, ұйқының нашарлауы, дегидратация, бұлшықет әлсіздігі және тез шаршау сияқты салдарға әкелуі мүмкін.

Тұзды тұтынуды қалай азайтуға болады

Тұзды тұтынуды біртіндеп азайту ұсынылады:
– тұзды жарқын дәмі бар түрлі дәмдеуіштермен ауыстырыңыз (сарымсақ, кез-келген пияз, бұрыш);
– тағамды пісіру кезінде емес, тамақ ішер алдында тұздаңыз;
– дайын өнімдердің жапсырмаларындағы құрамды мұқият зерттеңіз (көбінесе өндіруші тұздың мөлшерін көрсетпейді, оны натриймен бүркемелейді, натрийдің орташа тәуліктік мөлшері-1,5 г);
– диетаны құрамында калий бар өнімдермен байытыңыз (қара өрік, кептірілген өрік, мейіз, теңіз қырыққабаты).
Сіз де аласыз:
үйдегі тағамдарға тұз қосудан аулақ болыңыз;
жаңа піскен тағамдарды көбірек жеу;
тұздалмаған жаңғақтарды немесе тұқымдарды, кептірілген бұршақтарды, бұршақ пен жасымықты таңдаңыз;
консервіленген көкөністерді қолданар алдында сумен шайыңыз;
чипсы сияқты тұзды тағамдарды шектеңіз.
Қалыпты мөлшерде тұз!

  • admin

    Related Posts

    Семинар-тренинг в колледже КИНЭУ

    Извините, этот техт доступен только в “Русский”.

    Профиклатика туберкулёза

    Извините, этот техт доступен только в “Русский”.

    Школа здоровья

    Школы здоровья

    • January 31, 2024
    • 87 views
    Школы здоровья

    Организация работы отделения профилактики и социально-психологической помощи

    • January 31, 2024
    • 157 views
    Организация работы отделения профилактики и социально-психологической помощи

    График занятий по Школам здоровья

    • January 31, 2024
    • 94 views
    График занятий по Школам здоровья

    Социально-психологическая помощь

    • July 16, 2021
    • 109 views
    Социально-психологическая помощь

    Скрининговые исследования

    • July 16, 2021
    • 105 views
    Скрининговые исследования