Жедел ішек инфекциясы-бұл ас қорыту бұзылыстары мен дегидратация белгілерімен көрінетін әртүрлі микроорганизмдер (бактериялар, вирустар) тудыратын жұқпалы аурулар тобы.
Ішек инфекциясы жылдың кез келген уақытында кездеседі: вирустық, көбінесе суық мезгілде кездеседі (тұмау мен ЖРВИ жиілігінің жоғарылауымен), бактериялық – жылы мезгілде.
Жедел ішек инфекцияларының түрлері:
бактериалды: сальмонеллез, дизентерия, иерсиниоз, эшерихиоз, кампилобактериоз; көгілдір таяқша, клостридия, клебсиелла, протейден туындаған өткір ішек инфекциясы; стафилококкты тамақтан улану, іш сүзегі, тырысқақ, ботулизм және басқалар
Вирустық этиологияның Ока: ротавирустық, энтеровирустық, коронавирустық, аденовирустық, реовирустық инфекциялар
ішек саңырауқұлақ инфекциясы (көбінесе candida саңырауқұлақтары)
протозой ішек инфекциясы (лямблиоз, амебиаз) – өте ауыр клиникалық симптомдармен ерекшеленеді.
Инфекция көзі кім?
Инфекцияның негізгі көзі – науқас адам. Қауіпті-бұл сау бактерия тасымалдаушысы және ауруы жойылған түрде жүретін адам, ол оны тіпті байқамайды.
Инфекция қалай пайда болады ?
Инфекция жолдары:
Бактериялар адам ағзасына ауыз арқылы, тамақпен, сумен немесе лас қолдар арқылы енеді. Мысалы, дизентерия Ағын суды, қайнатылмаған сүтті тұтыну арқылы басталуы мүмкін; E. coli мерзімі өткен ашытылған сүт өнімімен ағзаға енуі мүмкін; сальмонеллезді тауық еті мен жұмыртқа, сумен нашар жуылған көкөністер мен шөптер сияқты ластанған тағамдарды жеу арқылы жұқтыруға болады.
Инфекция механизмі.
Адам ағзасына микроорганизмдердің енуінің негізгі механизмі алиментарлы ( тағамдық) болып табылады, бірақ вирустық инфекциялар инфекцияның ауа-тамшылы әдісімен де сипатталады.
Берілу факторлары:
Тамақ өнімдері, тұрмыстық заттар, ашық су айдындарында шомылу (инфекцияға байланысты). Кейбір инфекциялардың берілуінде жәндіктер (тарақандар, шыбындар)маңызды
Антисанитариялық жағдайлар
Жеке гигиена ережелерін сақтамау
Жедел ішек инфекцияларының алдын алу.
Жіті ішек инфекцияларының алдын алу жыл мезгіліне және сырқаттанушылық деңгейіне қарамастан тұрақты жүргізілетін жалпы гигиеналық және медициналық іс-шараларды қамтиды.
Инфекцияның көзін анықтап, оны оқшаулап, емдеуді бастау керек. Науқас тұрған бөлмеде дезинфекция жасаңыз.
Жеке профилактиканың негізгі шаралары:
Жеке гигиена ережелерін сақтау: тамақ ішер алдында, дәретханаға, көшеге барғаннан кейін қолыңызды мұқият жуыңыз
Балалардағы қолдың тазалығын қадағалаңыз, оларды жеке гигиена ережелерін сақтауға үйретіңіз
Қайнатылған немесе бөтелкедегі суды ішу үшін тұтыныңыз
Қауіпсіз өнімдерді таңдаңыз
Өнімнің жарамдылық мерзімін қадағалаңыз
Көкөністер мен жемістерді ағынды сумен, ал балаларға қайнаған сумен қолданар алдында мұқият жуыңыз
Қажетті өнімдерді мұқият термиялық өңдеуді жүргізу
Тамақты пісіргеннен кейін бірден тұтынған жөн
Дайын өнімдерді шыбындардан қорғап, суықта сақтаңыз. Дайын өнімді бөлме температурасында 2 сағаттан артық қалдырмаңыз
Азық-түлікті тоңазытқышта дұрыс сақтаңыз: шикі және дайын тағамдардың жанасуына жол бермеңіз (әр түрлі ыдыста сақтаңыз)
Ас үйді таза ұстаңыз
Қоқыс жинамаңыз
Демалысқа шыққанда өзіңізбен бірге таза ауыз су қорын алып келу керек. Ашық көздерден су ішпеңіз
Осы мақсат үшін арнайы бөлінген жерлерде ғана шомылыңыз. Су айдындары мен бассейндерде шомылу кезінде судың аузына түсуіне жол бермеңіз.
- Байланыстар
- Пациенттер үшін
- Қызмет көрсету аумағы
- Мамандардың жұмыс кестесі
- Скрининг және денсаулық мектебі
- Жүкті әйелдер мектебі, №317 кабинет
- Қарттарға арналған "Надежда"клубы
- МӘМС бойынша ТОП 10 сұрақ
- МӘМС
- Алдын алу шаралары
- Дәрігерді үйге шақыруға арналған көрсеткіштер
- Науқастың құқықтары мен міндеттері
- ЖМК шақыру үшін пациенттерге арналған жаднама
- Коронавирус туралы білуіңіз керек барлық нәрсе
- РМЖ алдын алу
- Медициналық қызметтер
- Құрылым
- Мемлекеттік көрсетілетін қызмет
- МӘМС-тегі мәртебеңізді тексеріңіз
