Подагра ауруы туралы өзекті сұрақтар

18.04.2023 жылы “Қостанай қаласының №2 емханасы” КМК қабырғасында бас штаттан тыс ревматолог Гусаченко Ирина Николаевнаның қатысуымен “Подагра ауруы бойынша өзекті мәселелер”тақырыбында конференция өтті

Подаграның себептері
Подагра дамуының негізгі себебі зәр қышқылының метаболизмінің бұзылуы болып табылады, бұл оның қандағы артық болуына әкеледі – гиперурикемия. Бұл жағдай пуриндердің тамақ арқылы жеткізілуінің жоғарылауымен, олардың метаболиттері несеппен шығаруға уақыт болмаған кезде немесе бүйректің экскреторлық қызметі бұзылған кезде, сондай-ақ РНҚ мен ДНҚ-да аденин мен гуанин нуклеозидтері бар жасушалардың тез жойылуы жағдайында пайда болады, олардан адам ағзасында зәр қышқылы түзіледі. Бұл жағдайда зәр қышқылының тұздары (ураттар) әртүрлі органдардың жұмсақ тіндерінде, негізінен буындарда жиналып, олардың қабынуын тудырады.
Подагра “тойлайтын патшалардың ауруы” деп те аталады. Ол бұл атауды оның пайда болуының негізгі көзі тамақ пен алкогольдегі белгісіздік деп санайтындығына байланысты алды.
Енді ауру егжей-тегжейлі зерттелді және патологияның дамуына бейім келесі факторлар анықталды:
* пуринге бай тағамдарды – ет, майлы балық, бұршақ дақылдары, құрамында кофеин бар тағамдар, ішімдіктер (бүйрек, бауыр, ми), теңіз өнімдері, сондай-ақ алкогольді көп мөлшерде жеу;
* сода, қантты сусындар мен жеміс шырындарын ішу;
* семіздік;
* гемолитикалық анемия, лейкемия, лимфома;
* генетикалық ақаулар (әдетте мужчинерде) және зәр қышқылының метаболизміне қатысатын ферменттердің төмендеуі;
* диуретикалық препараттар, цитостатиктер, салицилаттар сияқты дәрілік заттарды қолдану.
Әйелдерде подагра әдетте постменопаузада дамиды, сондықтан аурудың организмдегі гормоналды өзгерістермен байланысы байқалады.

Подагра белгілері
Грек тілінен подагра “қақпақтағы аяқ” деп аударылады, өйткені науқас негізінен аяқтың, тізенің немесе тобықтың бірінші метатарсофалангиальды буынындағы қарқынды ауырсынуға алаңдайды. Сондай-ақ, олиго немесе полиартрит (екі немесе көптеген буындардың қабынуы) сияқты қолдың қатысуы мүмкін. Бұл жағдайда буын ісінеді, оның үстіндегі тері қызыл реңкке ие болады, жарыла бастайды. Аурудың бұл түрі жедел подагра артриті деп аталады.
Патологияның алғашқы клиникалық көріністерінің алдында гиперурикемияның ұзақ асимптоматикалық кезеңі болуы мүмкін, бұл кезде бұзылулар тек қанның зертханалық зерттеуімен анықталады.
Ауырсынудың алғашқы шабуылдары кенеттен, негізінен таңертең немесе түнде пайда болады, бірінші күні күшейіп, бірнеше сағат ішінде немесе бір күнде толығымен басылады. Подаграның өршуі кезінде интоксикация белгілері де болуы мүмкін – дене температурасының жоғарылауы, қалтырау, әлсіздік. Қабыну басылғаннан кейін подагра артриті қайтадан пайда болады, әдетте алты айдан екі жылға дейін. Ауру дамып келе жатқанда, оның асимптоматикалық ағымының кезеңдерінің ұзақтығы қысқарады, бірлескен ауырсыну барған сайын пайда болады және ауыр болады.
буындардың аймақтары, тофус пайда болады-түйіндер ақ немесе сары түсті, ұсақ, сүзбе тәрізді. Олардың үстінде жаралар, іріңді жаралар пайда болуы мүмкін.

Подаграны емдеу
Ауруды емдеудің негізгі принципі-гиперурикемияны азайту. Бұған пациенттің өмір салтын өзгерту және диетаны қайта қарау ықпал етеді. Гиперлипидемияны, артериялық гипертензияны, гипергликемияны, салмақ жоғалтуды және темекі шегуден бас тартуды түзету ұсынылады.
Подагра диетасы пуриндерге бай немесе оларды ағзада ұстайтын тағамдарды алып тастауды қамтиды:
* тәтті газдалған сусындар;
* теңіз өнімдері;
* ет;
* ащы, ащы және ысталған тағамдар;
* шоколад, балмұздақ;
* тұзды ірімшіктер;
* кофеин, какао, күшті шай;
* алкоголь.
Эндогендік пуриндер жануарлардан алынатын ақуыздың көп мөлшерін тұтынған кезде жоғарылайды,сондықтан подаграмен ауыратын науқас үшін оның күнделікті нормасы пациенттің дене салмағының 1 кг-на 1,5 г аспайды. Айран, сүзбе, йогурт сияқты майы аз сүт өнімдері зәр қышқылын ағзадан шығаруға көмектеседі. Полиқанықпаған май қышқылдары, мысалы, зәйтүн майының құрамына ұқсас әсер етеді. Сондай – ақ, подагра кезінде ішу режимін сақтау керек-күніне кемінде 2,5 литр су.


Жарияланды: 19.04.202309:47

Автор: